Spaghe-Bolog_793727c

Al het goede komt in rood (en voorverpakt)

Ben jij ook iemand die beoordeeld wordt op basis van één standaardje wat je goed beheerst? Goed, bij mij is het dus m’n spaghetti. Overigens is dat naar mijn mening het standaard werkje van 90% van de mannelijke bevolking. Gelukkig is het nog steeds een publiek geheim, althans bij ons mannen. Voor potentieële toekomstige gasten ga ik maar niet in de gastronomie aan de slag want het zou nogal een teleurstelling kunnen worden. Angstbeelden van een tierende Gordon Ramsay komen me nu al naar voren, de arme man zou wanhopig van me worden. Waarom nu Ramsay en niet Herman den Blijker? Sorry Herman, maar je bent en je blijft een wannabe schreewertje. Leuk geprobeerd, jij uit de kluiten gegroeide soepstengel.

In ieder geval, om een einde te maken aan de mythe ga ik mijn “geheime” recept met jullie delen opdat ik ook een keer lekker spaghetti bij jullie allemaal kan eten. We beginnen maar met de ingredïentenlijst voor 3-4 personen;

 • olijfolie
 • peper en zout
 • één pak spaghetti
 • 500 gram half om half gehakt
 • twee kleine blikjes tomatenpuree
 • zakje spaghetti con funghi van de Maggi (daar gaat de mythe)
 • twee lange geroosterde paprika’s (uit pot)
 • één pot sugo casa picante (spaghetti saus)
 • klein bakje verse champignons
 • één middelgrote ui
 • één theelepel sambal badjak
 • twee eetlepels ketchap manis
 • zes flinke tenen verse knoflook (niet de gedroogde)
 • zakje parmesaanse kaas van keuze
 • blue band vloeibaar
 • een maggi blokje
 • een halve theelepel gedroogde oregano

 

VOORBEREIDING

Snij de champignons in plakjes en neem één of twee lange geroosterde paprika’s en snij deze in reepjes, niet al te dun we maken geen julienne soep. Snij de ui in plakjes en halveer de ui. Het motto van het snijden hier is bitesize chunks.

DE BEREIDING

Begin met een wokpan op halfhoge vlam op te warmen en doe daarin een scheut olijfolie (niet teveel, het gehakt gaat genoeg vocht vrijgegen). Bak de champignons totdat ze lichtbruin beginnen te worden, voeg vervolgens de uien en paprika toe en bak het geheel totdat de uien gegeglaceerd zijn.Doe vervolgens het half om half gehakt erbij enback het alroerende rul. Voeg tijdens het roeren de sambal toe, vervolgens peper en zout naar smaak toevoegen.

Wanneer het gehakt licht begint te bruinen kan de sugo casa erbij, vervolgens doe ook de maggi poeder aangemaakt met water erbij en open de twee kleine potjes met tomaten puree en voeg inhoud ervan toe. Mocht op dit moment de saus te dik worden doe er gerust een volle mok water bij, ook al lijkt het te vochtig de saus zal makkelijk inkoken. Roer het geheel rustig maar goed door elkaar. Om de zure smaak van de tomatenpuree weg te nemen gebruik ik de ketchap manis (suiker smaakt naar mijn mening minder goed).

Het is nu ondertussen tijd om een flinke pan met water op te zetten voor de spaghetti zelf doe het maggi blokje bij, zodra het water aan de kook raakt doe je de spaghetti erin. Laat het geheel rustig koken voor 8 a 9 minuten, afhankelijk van hoe je je spaghetti het lekkert vind. Controleer ondertussen de saus ook op smaak en voeg eventueel peper, zout en/of water toe wanneer nodig.

Voeg knoflook en oregano toe aan de saus, hiermee blijft de maximale smaak aanwezig. Roer het geheel er rustig doorheen. Giet de spaghetti af een doe een flinke scheut vloeibare blue band er doorheen. Mocht je wat meer traditionele spaghetti (aglio olio, smaakt overigens ook goed zonder saus) willen maken kun je deze ook iets eerder afgieten en een koekepan met olijfolie opwarmen en een of twee tenen knoflook erin uitpersen. Spaghetti toevoegen en de olijfolie en knoflook goed laten intrekken op een laag pitje. Opdienen met de parmazaanse kaas, een frisse salade en eventueel wat stokbrood ingesmeerd met olijfolie en knoflook gegrild in een oven of op een erg hete grillpan.

Bon apetit.